WOZ bezwaar De Fryske Marren

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Fryske Marren? Op deze pagina praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente De Fryske Marren calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde De Fryske Marren 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de volgende tabel geven we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in De Fryske Marren op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8561
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Fryske Marren.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €258.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €258.000 x 0,1204% = €311.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in De Fryske Marren? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in De Fryske Marren uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket De Fryske Marren. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-de-fryske-marren-8561

Woningtaxatie in De Fryske Marren

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ De Fryske Marren kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in De Fryske Marren komt gemiddeld uit rond de €235. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in De Fryske Marren die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Heerenveen, Westerveld, Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Steenwijkerland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: oppervlakte, type woning, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in De Fryske Marren. Op dit aanslagbiljet lees je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Fryske Marren. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €276.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend door middel van beschikbare gegevens. Men kijkt naar feiten zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in De Fryske Marren?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in De Fryske Marren kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Bakhuizen
 • WOZ bezwaar Oudemirdum
 • WOZ bezwaar Elahuizen
 • WOZ bezwaar Oudega
 • WOZ bezwaar Kolderwolde
 • WOZ bezwaar Follega
 • WOZ bezwaar Oosterzee
 • WOZ bezwaar Echten
 • WOZ bezwaar Bantega
 • WOZ bezwaar Echtenerbrug
 • WOZ bezwaar Akmarijp
 • WOZ bezwaar Terkaple
 • WOZ bezwaar Sloten
 • WOZ bezwaar Balk
 • WOZ bezwaar Wijckel
 • WOZ bezwaar Ruigahuizen
 • WOZ bezwaar Sondel
 • WOZ bezwaar Nijemirdum
 • WOZ bezwaar Harich
 • WOZ bezwaar Rijs
 • WOZ bezwaar Mirns
 • WOZ bezwaar Broek
 • WOZ bezwaar Ouwsterhaule
 • WOZ bezwaar Ouwster-Nijega
 • WOZ bezwaar Oldeouwer
 • WOZ bezwaar Doniaga
 • WOZ bezwaar Scharsterbrug
 • WOZ bezwaar Sint Nicolaasga
 • WOZ bezwaar Tjerkgaast
 • WOZ bezwaar Idskenhuizen
 • WOZ bezwaar Teroele
 • WOZ bezwaar Langweer
 • WOZ bezwaar Boornzwaag
 • WOZ bezwaar Legemeer
 • WOZ bezwaar Dijken
 • WOZ bezwaar Lemmer
 • WOZ bezwaar Eesterga
 • WOZ bezwaar Rohel
 • WOZ bezwaar Delfstrahuizen
 • WOZ bezwaar Goingarijp
 • WOZ bezwaar Terherne
 • WOZ bezwaar Joure
 • WOZ bezwaar Snikzwaag
 • WOZ bezwaar Haskerhorne
 • WOZ bezwaar Rottum
 • WOZ bezwaar Rotstergaast
 • WOZ bezwaar Rotsterhaule
 • WOZ bezwaar Sintjohannesga
 • WOZ bezwaar Oudehaske
 • WOZ bezwaar Nijehaske
 • WOZ bezwaar Vegelinsoord
 • Plaats een reactie