WOZ bezwaar Heerenveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Heerenveen? Hier bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Heerenveen komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Heerenveen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder geven we verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Heerenveen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal tref je ook handige informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode8444
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,1328%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€831
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heerenveen.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Heerenveen. De WOZ-waarde bedraagt op €236.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €236.000 x 0,1328% = €313.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Heerenveen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Heerenveen precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Heerenveen. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.0005,0%
2018€200.0006,4%
2017€188.0002,7%
2016€183.0003,4%
2015€177.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Heerenveen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-heerenveen-8444

Woningtaxatie in Heerenveen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Heerenveen kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Heerenveen ligt zo rond de €240. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Heerenveen die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Westerveld, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Steenwijkerland en Urk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen zoals: ligging, oppervlakte, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Heerenveen. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1328% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heerenveen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €302.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand aan de hand van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je bij de gemeente (www.heerenveen.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heerenveen?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heerenveen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Akkrum
 • WOZ bezwaar Aldeboarn
 • WOZ bezwaar Nieuweschoot
 • WOZ bezwaar Oranjewoud
 • WOZ bezwaar Mildam
 • WOZ bezwaar Katlijk
 • WOZ bezwaar De Knipe
 • WOZ bezwaar Gersloot
 • WOZ bezwaar Tjalleberd
 • WOZ bezwaar Luinjeberd
 • WOZ bezwaar Haskerdijken
 • WOZ bezwaar Nieuwebrug
 • WOZ bezwaar Oudehorne
 • WOZ bezwaar Nieuwehorne
 • WOZ bezwaar Bontebok
 • WOZ bezwaar Terband
 • WOZ bezwaar Oudeschoot
 • WOZ bezwaar Jubbega
 • WOZ bezwaar Hoornsterzwaag
 • Plaats een reactie