WOZ bezwaar Echtenerbrug

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Echtenerbrug? Op deze website vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente De Fryske Marren komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Echtenerbrug 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder vind je een indicatie van de actuele woonlasten in Echtenerbrug (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8539
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Echtenerbrug.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente De Fryske Marren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €273.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €273.000 x 0,1204% = €329.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Echtenerbrug? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Echtenerbrug nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Echtenerbrug. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-echtenerbrug-8539

Woningtaxatie in Echtenerbrug

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Echtenerbrug komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Echtenerbrug is ongeveer €245. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Echtenerbrug die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Bantega, Echten, Oosterzee, Follega en Eesterga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen zoals: onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Echtenerbrug. In deze aanslag lees je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Echtenerbrug. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt feiten als: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Echtenerbrug?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Echtenerbrug kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie