WOZ bezwaar Terkaple

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Terkaple? Op deze pagina geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente De Fryske Marren begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Terkaple 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel verstrekken we een overview van de recente woonlasten in Terkaple (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website is er meer info te vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8542
Netnummer0566 (+31566)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Terkaple.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €275.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €275.000 x 0,1204% = €331.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Terkaple? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Terkaple ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Terkaple. Meestal is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-terkaple-8542

Woningtaxatie in Terkaple

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Terkaple kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Terkaple ligt om en nabij de €235. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Terkaple die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Akmarijp, Echtenerbrug, Bantega, Echten en Oosterzee.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Terkaple. In die rapportage lees je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Terkaple. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld door middel van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Terkaple?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Terkaple heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie