WOZ bezwaar Sloten

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Sloten? Hier bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente De Fryske Marren raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Sloten 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel tref je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Sloten van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast is er meer info te vinden over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8556
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Sloten.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €280.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €280.000 x 0,1204% = €337.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Sloten? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Sloten precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Sloten. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-sloten-8556

Woningtaxatie in Sloten

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Sloten zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Sloten is ongeveer €250. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Sloten die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ypecolsga, Indijk, Smallebrugge, Woudsend en Terkaple.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, grootte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Sloten. In deze gemeentelijke beschikking staan een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sloten. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt feiten als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sloten?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Sloten heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie