WOZ bezwaar Langweer

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Langweer? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente De Fryske Marren begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Langweer 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel vind je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Langweer (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8525
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Langweer.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €262.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €262.000 x 0,1204% = €315.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Langweer? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Langweer nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Langweer. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-langweer-8525

Woningtaxatie in Langweer

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Langweer kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Langweer is ongeveer €275. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Langweer die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Teroele, Idskenhuizen, Tjerkgaast, Sint Nicolaasga en Scharsterbrug.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Langweer. In deze documenten lees je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Langweer. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €276.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Langweer?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Langweer kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie