WOZ bezwaar Idskenhuizen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Idskenhuizen? Hieronder bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente De Fryske Marren raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Idskenhuizen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder bieden we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Idskenhuizen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8523
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Idskenhuizen.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Fryske Marren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €260.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €260.000 x 0,1204% = €313.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Idskenhuizen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Idskenhuizen ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Idskenhuizen. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-idskenhuizen-8523

Woningtaxatie in Idskenhuizen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Idskenhuizen kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Idskenhuizen ligt rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Idskenhuizen die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Tjerkgaast, Sint Nicolaasga, Scharsterbrug, Doniaga en Oldeouwer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: grootte, ligging, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Idskenhuizen. Op dit aanslagbiljet vind je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Idskenhuizen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €276.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. beschikbare data. De gemeente verwerkt thema’s als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Idskenhuizen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Idskenhuizen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie