WOZ bezwaar Tjerkgaast

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Tjerkgaast? Hier lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente De Fryske Marren maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Tjerkgaast 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Tjerkgaast (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast bekijk je ook informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8522
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tjerkgaast.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €259.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €259.000 x 0,1204% = €312.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Tjerkgaast? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Tjerkgaast ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Tjerkgaast. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente De Fryske Marren.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-tjerkgaast-8522

Woningtaxatie in Tjerkgaast

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Tjerkgaast komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Tjerkgaast ligt zo rond de €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Tjerkgaast die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Sint Nicolaasga, Scharsterbrug, Doniaga, Oldeouwer en Ouwster-Nijega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: oppervlakte, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Tjerkgaast. In dit document bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tjerkgaast. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld op basis van objectieve criteria. Men kijkt naar zaken als: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Tjerkgaast?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Tjerkgaast kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie