WOZ bezwaar Sint Nicolaasga

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sint Nicolaasga? Hieronder vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente De Fryske Marren komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Sint Nicolaasga 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel bekijk je een overview van de verschillende woonlasten in Sint Nicolaasga (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform bekijk je ook informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8521
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Sint Nicolaasga.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Fryske Marren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €258.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €258.000 x 0,1204% = €311.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Sint Nicolaasga? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Sint Nicolaasga nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Sint Nicolaasga. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Check woningwaarde

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-sint-nicolaasga-8521

Woningtaxatie in Sint Nicolaasga

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Sint Nicolaasga komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Sint Nicolaasga ligt zo rond de €205. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Sint Nicolaasga die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Scharsterbrug, Doniaga, Oldeouwer, Ouwster-Nijega en Ouwsterhaule.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: ligging, type woning, grootte, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Sint Nicolaasga. In die rapportage staan de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sint Nicolaasga. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €276.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend door middel van een speciaal model. De gemeente verwerkt factoren als: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sint Nicolaasga?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Sint Nicolaasga heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie