WOZ bezwaar Oosterzee

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Oosterzee? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente De Fryske Marren beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oosterzee 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de recente woonlasten in Oosterzee waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina vind je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8536
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oosterzee.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde bedraagt op €270.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €270.000 x 0,1204% = €325.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oosterzee? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Oosterzee uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Oosterzee. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-oosterzee-8536

Woningtaxatie in Oosterzee

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Oosterzee kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oosterzee ligt rond de €225. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oosterzee die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Follega, Eesterga, Lemmer, Koufurderrige en Dijken.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten als: bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, ligging, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Oosterzee. In deze documenten vind je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosterzee. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €276.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand door middel van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosterzee?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosterzee zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie