WOZ bezwaar Oudega

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oudega? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente De Fryske Marren beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oudega 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel verstrekken we een samenvatting van de huidige woonlasten in Oudega van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform bekijk je ook informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8582
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oudega.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde ligt op €292.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €292.000 x 0,1204% = €352.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oudega? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Oudega precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Oudega. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oudega-8582

Woningtaxatie in Oudega

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Oudega zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Oudega ligt zo rond de €190. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Oudega die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Elahuizen, Oudemirdum, Bakhuizen, Mirns en Rijs.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Oudega. In deze gemeentelijke beschikking vind je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudega. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €276.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare gegevens. Men kijkt naar zaken zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudega?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudega zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie