WOZ bezwaar Sintjohannesga

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sintjohannesga? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente De Fryske Marren komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Sintjohannesga 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder bieden we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Sintjohannesga van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8464
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sintjohannesga.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente De Fryske Marren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €287.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €287.000 x 0,1204% = €346.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Sintjohannesga? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Sintjohannesga aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Sintjohannesga. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit stuk is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Beoordeel of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-sintjohannesga-8464

Woningtaxatie in Sintjohannesga

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Sintjohannesga zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Sintjohannesga ligt om en nabij de €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Sintjohannesga die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Rotsterhaule, Rotstergaast, Rottum, Luinjeberd en Tjalleberd.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten zoals: type woning, bouwjaar, ligging, oppervlakte, bijgebouwen, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Sintjohannesga. In die rapportage lees je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sintjohannesga. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €276.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend op basis van openbare data. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object. In het taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sintjohannesga?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sintjohannesga kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie