WOZ bezwaar Goingarijp

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Goingarijp? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente De Fryske Marren beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Goingarijp 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht met de huidige woonlasten in Goingarijp van een meerpersoonshuishouden. Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8511
Netnummer0566 (+31566)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Goingarijp.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde ligt op €251.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €251.000 x 0,1204% = €302.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Goingarijp? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Goingarijp precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Goingarijp. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer marktwaarde

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-goingarijp-8511

Woningtaxatie in Goingarijp

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Goingarijp kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Goingarijp komt gemiddeld uit rond de €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Goingarijp die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Delfstrahuizen, Rohel, Haskerhorne, Snikzwaag en Joure.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: bouwjaar, ligging, type woning, bijgebouwen, grootte, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Goingarijp. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Goingarijp. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. beschikbare data. Ze onderzoeken feiten zoals: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je tevens prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Goingarijp?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Goingarijp kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie