WOZ bezwaar Balk

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Balk? Op deze website lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente De Fryske Marren maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Balk 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel bekijk je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Balk (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8561
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Balk.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde bedraagt op €281.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €281.000 x 0,1204% = €338.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Balk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Balk nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Balk. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-balk-8561

Woningtaxatie in Balk

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Balk kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Balk is ongeveer €260. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Balk die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Sloten, Ypecolsga, Indijk, Smallebrugge en Woudsend.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: ligging, type woning, grootte, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Balk. In deze documenten lees je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Balk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. data die voorhanden is. Ze onderzoeken factoren zoals: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Balk?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Balk kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie