WOZ bezwaar Ouwster-Nijega

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ouwster-Nijega? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente De Fryske Marren calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Ouwster-Nijega 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Ouwster-Nijega op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8514
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ouwster-Nijega.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €254.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €254.000 x 0,1204% = €306.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ouwster-Nijega? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Ouwster-Nijega precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Ouwster-Nijega. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ouwster-nijega-8514

Woningtaxatie in Ouwster-Nijega

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Ouwster-Nijega kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Ouwster-Nijega bedraagt circa €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Ouwster-Nijega die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Ouwsterhaule, Broek, Goingarijp, Delfstrahuizen en Rohel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen zoals: bijgebouwen, grootte, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Ouwster-Nijega. In dit document check je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ouwster-Nijega. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €276.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ouwster-Nijega?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ouwster-Nijega kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie