WOZ bezwaar Rotstergaast

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Rotstergaast? Hieronder bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente De Fryske Marren calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Rotstergaast 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht verstrekken we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Rotstergaast op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8462
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rotstergaast.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Fryske Marren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €285.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €285.000 x 0,1204% = €343.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Rotstergaast? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Rotstergaast uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Rotstergaast. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-rotstergaast-8462

Woningtaxatie in Rotstergaast

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Rotstergaast kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Rotstergaast ligt rond de €280. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Rotstergaast die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Rottum, Luinjeberd, Tjalleberd, Gersloot en De Knipe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Rotstergaast. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rotstergaast. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €276.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald aan de hand van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, adresgegevens, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rotstergaast?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Rotstergaast kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie