WOZ bezwaar Vegelinsoord

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Vegelinsoord? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente De Fryske Marren begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Vegelinsoord 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder verschaffen we een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Vegelinsoord (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8467
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vegelinsoord.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €290.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €290.000 x 0,1204% = €349.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Vegelinsoord? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Vegelinsoord werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Vegelinsoord. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit stuk ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen. Ga na of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-vegelinsoord-8467

Woningtaxatie in Vegelinsoord

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Vegelinsoord kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Vegelinsoord komt gemiddeld uit rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Vegelinsoord die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Nijehaske, Oudehaske, Sintjohannesga, Rotsterhaule en Rotstergaast.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Vegelinsoord. In dit document lees je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vegelinsoord. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. data die voorhanden is. De gemeente verwerkt factoren zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vegelinsoord?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Vegelinsoord kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie