WOZ bezwaar Weststellingwerf

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Weststellingwerf? Op deze pagina praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Weststellingwerf maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Weststellingwerf 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder verschaffen we een kostenraming van de actuele woonlasten in Weststellingwerf van een meerpersoonshuishouden. Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8389
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Weststellingwerf.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Weststellingwerf. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €282.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €282.000 x 0,1305% = €368.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Weststellingwerf? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Weststellingwerf aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Weststellingwerf. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Weststellingwerf.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-weststellingwerf-8389

Woningtaxatie in Weststellingwerf

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Weststellingwerf komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Weststellingwerf komt gemiddeld uit rond de €260. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Weststellingwerf die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Steenwijkerland, Urk, Noordoostpolder, Kampen en Dronten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, grootte, ligging, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Weststellingwerf. In dit document check je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Weststellingwerf. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €274.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. openbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Weststellingwerf?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Weststellingwerf zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Ter Idzard
 • WOZ bezwaar Oldeholtwolde
 • WOZ bezwaar Sonnega
 • WOZ bezwaar Oldetrijne
 • WOZ bezwaar Nijetrijne
 • WOZ bezwaar Spanga
 • WOZ bezwaar Scherpenzeel
 • WOZ bezwaar Langelille
 • WOZ bezwaar Munnekeburen
 • WOZ bezwaar Oldelamer
 • WOZ bezwaar Nijelamer
 • WOZ bezwaar Nijeholtwolde
 • WOZ bezwaar Slijkenburg
 • WOZ bezwaar Wolvega
 • WOZ bezwaar Oldeholtpade
 • WOZ bezwaar Nijeholtpade
 • WOZ bezwaar Oosterstreek
 • WOZ bezwaar Zandhuizen
 • WOZ bezwaar Noordwolde
 • WOZ bezwaar Boijl
 • WOZ bezwaar Vinkega
 • WOZ bezwaar De Hoeve
 • WOZ bezwaar Steggerda
 • WOZ bezwaar Peperga
 • WOZ bezwaar De Blesse
 • WOZ bezwaar Blesdijke
 • Plaats een reactie