WOZ bezwaar Terherne

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Terherne? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente De Fryske Marren komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Terherne 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht tref je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Terherne waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens bekijk je ook informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8493
Netnummer0566 (+31566)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Terherne.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €243.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 243.000 x 0,1204% = €293.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Terherne? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Terherne werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Terherne. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-terherne-8493

Woningtaxatie in Terherne

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Terherne kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Terherne ligt om en nabij de €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Terherne die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Akkrum, Slijkenburg, Nijeholtwolde, Nijelamer en Oldelamer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: ligging, grootte, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Terherne. In deze gemeentelijke beschikking tref je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Terherne. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €276.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. openbare data. De gemeente verwerkt zaken zoals: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Terherne?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Terherne kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie