WOZ bezwaar Haskerhorne

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Haskerhorne? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente De Fryske Marren raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Haskerhorne 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel vind je een overview van de recente woonlasten in Haskerhorne op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8506
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Haskerhorne.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde ligt op €248.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €248.000 x 0,1204% = €299.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Haskerhorne? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Haskerhorne precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Haskerhorne. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Beoordeel of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-haskerhorne-8506

Woningtaxatie in Haskerhorne

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Haskerhorne kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Haskerhorne is ongeveer €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Haskerhorne die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Snikzwaag, Joure, Goëngahuizen, Aldeboarn en Terherne.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: oppervlakte, type woning, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Haskerhorne. In deze gemeentelijke beschikking tref je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haskerhorne. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €276.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend met behulp van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Haskerhorne?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Haskerhorne zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie