WOZ bezwaar Sondel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sondel? Op deze website geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente De Fryske Marren calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Sondel 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel verschaffen we een overview van de actuele woonlasten in Sondel van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8565
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sondel.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde ligt op €284.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €284.000 x 0,1204% = €342.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Sondel? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Sondel ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Sondel. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Ga na of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-sondel-8565

Woningtaxatie in Sondel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Sondel kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Sondel ligt zo rond de €270. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Sondel die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Ruigahuizen, Wijckel, Balk, Sloten en Ypecolsga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Sondel. In deze documenten vind je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sondel. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens koopsommen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sondel?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sondel kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie