WOZ bezwaar Legemeer

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Legemeer? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente De Fryske Marren beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Legemeer 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Legemeer (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8527
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Legemeer.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde bedraagt op €264.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €264.000 x 0,1204% = €318.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Legemeer? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Legemeer precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Legemeer. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-legemeer-8527

Woningtaxatie in Legemeer

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Legemeer kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Legemeer ligt zo rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
Hieronder vind je taxateurs en makelaars in Legemeer die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Boornzwaag, Langweer, Teroele, Idskenhuizen en Tjerkgaast.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, grootte, bijgebouwen, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Legemeer. In die rapportage vind je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Legemeer. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €276.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van beschikbare data. Ze onderzoeken aspecten als: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Legemeer?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Legemeer heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie