WOZ bezwaar Nijehaske

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Nijehaske? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente De Fryske Marren calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Nijehaske 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel bekijk je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Nijehaske op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8466
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nijehaske.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €289.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €289.000 x 0,1204% = €348.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Nijehaske? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Nijehaske nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Nijehaske. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is de basis van de waardebepaling.

 3. Evalueer huizenprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-nijehaske-8466

Woningtaxatie in Nijehaske

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Nijehaske kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nijehaske bedraagt circa €200. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Nijehaske die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oudehaske, Sintjohannesga, Rotsterhaule, Rotstergaast en Rottum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: ligging, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nijehaske. In deze gemeentelijke beschikking tref je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijehaske. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. beschikbare gegevens. De gemeente verwerkt feiten zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, type object, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijehaske?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijehaske zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie