WOZ bezwaar Oudemirdum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oudemirdum? Hier geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente De Fryske Marren maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oudemirdum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder tref je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Oudemirdum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8576
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oudemirdum.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde bedraagt op €290.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €290.000 x 0,1204% = €349.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oudemirdum? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Oudemirdum precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oudemirdum. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oudemirdum-8576

Woningtaxatie in Oudemirdum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Oudemirdum kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oudemirdum komt gemiddeld uit rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Oudemirdum die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Bakhuizen, Mirns, Rijs, Harich en Nijemirdum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oudemirdum. Op dit aanslagbiljet vind je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudemirdum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld op basis van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt factoren zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudemirdum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudemirdum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie