WOZ bezwaar Eesterga

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Eesterga? Op deze pagina vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente De Fryske Marren calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Eesterga 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel check je een indicatie van de recente woonlasten in Eesterga waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8534
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Eesterga.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €268.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €268.000 x 0,1204% = €323.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Eesterga? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Eesterga precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Eesterga. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande lijst is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-eesterga-8534

Woningtaxatie in Eesterga

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Eesterga kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Eesterga ligt rond de €225. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Eesterga die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Lemmer, Koufurderrige, Dijken, Legemeer en Boornzwaag.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: bijgebouwen, grootte, ligging, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Eesterga. Op dit aanslagbiljet tref je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eesterga. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld met behulp van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar feiten als: ligging, woonoppervlakte, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Eesterga?
Bezwaar maken kan binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Eesterga heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie