WOZ bezwaar Bergentheim

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Bergentheim? Hieronder vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Hardenberg begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Bergentheim 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder vind je een overview van de recente woonlasten in Bergentheim (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kun je ook verder lezen over Wat betekend de WOZ.

ProvincieOverijssel
GemeenteHardenberg
Postcode7691
Netnummer0523 (+31523)
Gemiddelde WOZ-waarde€227.000
OZB-tarief woningen0,1196%
Gemiddeld betaalde OZB€271
Rioolheffing€250
Afvalstoffenheffing€243
Totale woonlasten€764
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bergentheim.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Hardenberg. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €292.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €292.000 x 0,1196% = €349.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Bergentheim? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Bergentheim uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Bergentheim. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Beoordeel of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€227.0004,6%
2019€217.0003,8%
2018€209.0000,5%
2017€208.0004,0%
2016€200.0003,6%
2015€193.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Hardenberg.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-bergentheim-7691

Woningtaxatie in Bergentheim

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Bergentheim komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Bergentheim komt gemiddeld uit rond de €275. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Bergentheim die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Daarle, Daarlerveen, Geerdijk, Beerzerveld en Vroomshoop.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, grootte, ligging, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Bergentheim. In die rapportage check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1196% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bergentheim. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €271.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. beschikbare gegevens. Ze onderzoeken feiten zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.hardenberg.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Bergentheim?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bergentheim zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie