WOZ bezwaar Snikzwaag

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Snikzwaag? Op deze website praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente De Fryske Marren beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Snikzwaag 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder check je een indicatie van de huidige woonlasten in Snikzwaag waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook meer info vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8505
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Snikzwaag.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde bedraagt op €247.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €247.000 x 0,1204% = €297.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Snikzwaag? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Snikzwaag precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Snikzwaag. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Controle woningwaarde

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-snikzwaag-8505

Woningtaxatie in Snikzwaag

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Snikzwaag kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Snikzwaag komt gemiddeld uit rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Snikzwaag die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Joure, Goëngahuizen, Aldeboarn, Terherne en Akkrum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, ligging, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Snikzwaag. In deze gemeentelijke beschikking tref je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Snikzwaag. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. objectieve criteria. Men kijkt naar onderwerpen als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Snikzwaag?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Snikzwaag kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie