Nadeel van een lage WOZ waarde

Een lage WOZ waarde is niet altijd interessant Wie dat wil kan steeds bezwaar aantekenen tegen de WOZ beschikking. Heel wat mensen maken hier dan ook gebruik van wanneer zij vinden dat de waarde van hun huis te hoog geschat is. Maar dat blijkt niet altijd een goed idee. De WOZ waarde van uw woning bepaalt de hoogte van enkele belastingen die u bepaalt, zoals:

Hoe hoger de WOZ waarde van uw woning, hoe hoger de belasting die u zal betalen. Na de jaarlijkse taxatie worden er dan ook heel wat bezwaren ingediend van woning eigenaren die vinden dan hun WOZ waarde te hoog geschat werd. Dit blijkt echter niet altijd de juiste keuze.

Liever geen lagere WOZ bij woningverkoop

Vroeger was de WOZ waarde eigenlijk gewoon de fictieve waarde van uw woning en werd deze enkel gebruikt om te bepalen hoeveel belasting u zou betalen. Vandaag ligt dit enigszins anders en heeft de WOZ ook zijn impact op de eventuele verkoopprijs van uw woning. Tevens bepaald de WOZ waarde deels de maximale hypotheek die kopers kunnen financieren. Dit jaar kan u nog tot maximaal 100% van de WOZ waarde van de woning lenen maar de komende jaren zal dit percentage verlaagd worden.

Hogere hypotheekwaarde mogelijk
De maximale hypotheekwaarde is de laatste jaren teruggebracht naar 100% van een woning (koper moeten zelf een deel zelf kunnen financieren, dat was vroeger minder het geval). Voor een koper betekent dit dus dat hij bijkomende kosten voor de aankoop van de woning zelf zal moeten zien te financieren. In het geval dat een woning duurder aangeboden wordt dan de WOZ waarde, zal de koper dit verschil dus zelf moeten zien bij te passen. Uiteraard kan dit de verkoop van de woning bemoeilijken, ook al omdat bij een lagere WOZ waarde altijd lager geboden wordt. Tip: bekijk nu ook hoe je bezwaar kunt maken tegen een hoge WOZ-waarde in Veenendaal, Ede en Wageningen.

Vermeid lage WOZ waarde voor een betere verkoopprijs

Wie van plan is om zijn woning niet meteen te verkopen heeft uiteraard baat bij een lage WOZ-waarde. Bent u van plan om uw WOZ waarde bepaling aan te vechten maar denkt u eraan in de nabije toekomst te verhuizen, dan kan u dus beter twee keer nadenken. Ook dit jaar worden alle WOZ waardes openbaar gemaakt en al deze gegevens zullen online opgevraagd kunnen worden. Potentiële kopers zullen dan ook heel eenvoudig inzicht hebben tot de WOZ waardebepaling van een woning.

Over de auteur

Mijn naam is Michiel en ben specialist op het gebied van WOZ, woningtaxaties en bezwaarprocedures m.b.t. de gemeentelijke belastingen. Regelmatig schijf ik nieuwsberichten over deze onderwerpen op wozwaardespecialist.nl.

Plaats een reactie