WOZ bezwaar Scharsterbrug

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Scharsterbrug? Op deze website geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente De Fryske Marren maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Scharsterbrug 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder geven we een samenvatting van de verschillende woonlasten in Scharsterbrug (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8517
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Scharsterbrug.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €257.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €257.000 x 0,1204% = €309.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Scharsterbrug? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Scharsterbrug uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Scharsterbrug. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-scharsterbrug-8517

Woningtaxatie in Scharsterbrug

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Scharsterbrug kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Scharsterbrug komt gemiddeld uit rond de €205. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Scharsterbrug die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Doniaga, Oldeouwer, Ouwster-Nijega, Ouwsterhaule en Broek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: grootte, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Scharsterbrug. Op dit aanslagbiljet vind je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Scharsterbrug. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €276.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken aspecten als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Scharsterbrug?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Scharsterbrug heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie