WOZ bezwaar Steenwijkerland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Steenwijkerland? Hier praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Steenwijkerland calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Steenwijkerland 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder verstrekken we een overview van de actuele woonlasten in Steenwijkerland (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8343
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,0981%
Gemiddeld betaalde OZB€221
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€666
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Steenwijkerland.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Steenwijkerland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €235.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €235.000 x 0,0981% = €231.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Steenwijkerland? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Steenwijkerland precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Steenwijkerland. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0005,1%
2019€215.0007,5%
2018€200.0004,2%
2017€192.0002,1%
2016€188.000-0,5%
2015€189.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Steenwijkerland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-steenwijkerland-8343

Woningtaxatie in Steenwijkerland

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Steenwijkerland komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Steenwijkerland is ongeveer €245. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Steenwijkerland die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Urk, Noordoostpolder, Kampen, Dronten en Lelystad.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: bijgebouwen, grootte, bouwjaar, oppervlakte, type woning, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Steenwijkerland. In deze documenten tref je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0981% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Steenwijkerland. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €221.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.steenwijkerland.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Steenwijkerland?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Steenwijkerland heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Eesveen
 • WOZ bezwaar Giethoorn
 • WOZ bezwaar Blokzijl
 • WOZ bezwaar IJsselham
 • WOZ bezwaar Nederland
 • WOZ bezwaar Wetering
 • WOZ bezwaar Scheerwolde
 • WOZ bezwaar Blankenham
 • WOZ bezwaar Kuinre
 • WOZ bezwaar Oldemarkt
 • WOZ bezwaar Ossenzijl
 • WOZ bezwaar Kalenberg
 • WOZ bezwaar Paasloo
 • WOZ bezwaar Vollenhove
 • WOZ bezwaar Sint Jansklooster
 • WOZ bezwaar Steenwijk
 • WOZ bezwaar Tuk
 • WOZ bezwaar Witte Paarden
 • WOZ bezwaar Baars
 • WOZ bezwaar De Pol
 • WOZ bezwaar Willemsoord
 • WOZ bezwaar Marijenkampen
 • WOZ bezwaar Steenwijkerwold
 • WOZ bezwaar Basse
 • WOZ bezwaar Zuidveen
 • WOZ bezwaar Onna
 • WOZ bezwaar Kallenkote
 • WOZ bezwaar De Bult
 • WOZ bezwaar Belt-Schutsloot
 • WOZ bezwaar Wanneperveen
 • Plaats een reactie