WOZ bezwaar Rottum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Rottum? Hier vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente De Fryske Marren beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Rottum 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel vind je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Rottum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8461
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rottum.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €284.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €284.000 x 0,1204% = €342.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Rottum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Rottum aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Rottum. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-rottum-8461

Woningtaxatie in Rottum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Rottum komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Rottum komt gemiddeld uit rond de €185. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Rottum die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Luinjeberd, Tjalleberd, Gersloot, De Knipe en Katlijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Rottum. In die rapportage tref je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rottum. Een gemiddelde woning betaalt €276.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: waar staat de woning, de oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Rottum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Rottum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie