WOZ bezwaar Akmarijp

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Akmarijp? Op deze pagina vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente De Fryske Marren beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Akmarijp 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder geven we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Akmarijp op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8541
Netnummer0566 (+31566)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Akmarijp.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente De Fryske Marren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €274.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €274.000 x 0,1204% = €330.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Akmarijp? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Akmarijp nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Akmarijp. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Check marktwaarde

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente De Fryske Marren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-akmarijp-8541

Woningtaxatie in Akmarijp

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Akmarijp kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Akmarijp ligt om en nabij de €270. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Akmarijp die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Echtenerbrug, Bantega, Echten, Oosterzee en Follega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: grootte, ligging, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Akmarijp. In dit document bekijk je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Akmarijp. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €276.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand door middel van kadastrale data. De gemeente verwerkt zaken zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.defryskemarren.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Akmarijp?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Akmarijp heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie