WOZ bezwaar Ameland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Ameland? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Ameland calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Ameland 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande lijst verschaffen we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Ameland op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9164
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,0944%
Gemiddeld betaalde OZB€246
Rioolheffing€183
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€652
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ameland.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Ameland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €240.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €240.000 x 0,0944% = €227.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Ameland? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Ameland ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Ameland. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit verslag is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0005,2%
2019€248.0003,8%
2018€239.0005,3%
2017€227.0002,3%
2016€222.0006,2%
2015€209.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Ameland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-ameland-9164

Woningtaxatie in Ameland

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Ameland zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Ameland ligt om en nabij de €275. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Ameland die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden, Vlieland en Terschelling.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: ligging, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Ameland. In deze aanslag vind je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0944% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ameland. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €246.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt thema’s zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.ameland.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ameland?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ameland maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Hollum
 • WOZ bezwaar Ballum
 • WOZ bezwaar Nes
 • WOZ bezwaar Buren
 • Plaats een reactie