Wat is een WOZ Krediet?

Leen goedkoper dankzij uw koopwoning. De huidige kredietcrisis en dalende huizenprijzen maken het uiterst moeilijk om nog een tweede hypotheek te krijgen. Toch blijkt het vaak onoverkomelijk om een woning nog te verbouwen alvorens deze geschikt is om te gaan verkopen, en daar is uiteraard kapitaal voor nodig. Is er dan geen andere oplossing wanneer de banken, door de nieuwe wetgeving en de kredietcrisis, niet langer staan te popelen om een tweede hypotheek toe te staan? Het lijkt erop dat er niets anders op zit dan de verkoop uit te stellen en hopen op een herstel van de vastgoedprijzen in de (nabije) toekomst. Of is er toch een andere mogelijkheid? Het woz krediet maakt het in vele gevallen alsnog mogelijk om geld te lenen. Deze kredietvorm is nog relatief ongekend maar door de huidige ontwikkelingen is hier meer en meer vraag naar.

Een WOZ krediet aanvragen?

Eenvoudig verwoord is het een doorlopend krediet met de woz waarde van je huis als onderpand. De kredietverstrekker zal de woz waarde van je huis of onroerend goed afwegen tegen de hypotheek die hiervoor reeds loopt. Blijft dit saldo positief, dan is het vaak mogelijk om een woz-krediet af te sluiten. Via deze website kan je snel een WOZ-bezwaar maken in Nijmegen of Arnhem.

Voordelen van dit type leningen

  • Je leent aan de hypotheekrente, dus een zeer laag tarief.
  • Je hoeft geen duur taxatierapport te laten maken door een taxateur maar kunt de WOZ waarde als waarde gebruiken bij de bank. Wel heb je de gemeentelijke opgave van de WOZ waarde nodig.
  • Je betaalt geen notariskosten.
  • Je betaalt geen afsluitprovisie of kosten.
  • Het krediet is snel beschikbaar. Sommige banken geven je een speciale pinpas voor het opnemen van het WOZ krediet.
  • Het krediet hoeft niet (mag wel) aan je woning besteedt worden. Je maakt helemaal zelf uit wat je met het geld gaat doen.

Zijn er ook nadelen?

Ondanks de relatief lage rente is het een nadeel dat deze niet vastgezet kan worden. De rente is wel, in het geval van een lening voor woningverbetering, fiscaal aftrekbaar.

Voorwaarden woz-krediet?
Twee factoren worden in acht genomen om in aanmerking te komen voor het woz krediet. Er is geen sprake van een BKR-codering of betalingsachterstand op de eerste hypotheek of er moet voldoende lening ruimte beschikbaar zijn. Dit laatste lijkt wellicht wat onduidelijk maar deze berekening kan je eenvoudig zelf maken. De lening ruimte is het het maximaal te lenen bedrag voor het woz krediet. U kan best te rade gaan bij verschillende kredietverstrekkers voor de specifieke voorwaarden van deze kredietvorm. De lening ruimte kan men als volgt berekenen:

Lening ruimte = WOZ waarde * 150% -/- hypotheekschuld

Over de auteur

Mijn naam is Michiel en ben specialist op het gebied van WOZ, woningtaxaties en bezwaarprocedures m.b.t. de gemeentelijke belastingen. Regelmatig schijf ik nieuwsberichten over deze onderwerpen op wozwaardespecialist.nl.

Plaats een reactie