WOZ bezwaar Rotsterhaule

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Rotsterhaule? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente De Fryske Marren komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Rotsterhaule 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder check je een overview van de recente woonlasten in Rotsterhaule (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kun je ook verder lezen over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8463
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€230.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€267
Totale woonlasten€747
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rotsterhaule.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Fryske Marren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €286.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €286.000 x 0,1204% = €344.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Rotsterhaule? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Rotsterhaule nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Rotsterhaule. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€230.0006,0%
2019€217.0005,3%
2018€206.0004,0%
2017€198.0002,6%
2016€193.000
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente De Fryske Marren.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-rotsterhaule-8463

Woningtaxatie in Rotsterhaule

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Rotsterhaule kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Rotsterhaule bedraagt circa €255. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Rotsterhaule die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Rotstergaast, Rottum, Luinjeberd, Tjalleberd en Gersloot.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Rotsterhaule. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rotsterhaule. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €276.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken kenmerken zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.defryskemarren.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rotsterhaule?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Rotsterhaule zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie