WOZ bezwaar Westerkwartier

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Westerkwartier? Op deze pagina vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Westerkwartier maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Westerkwartier 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bieden we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Westerkwartier op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9861
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Westerkwartier.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €291.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €291.000 x 0,1516% = €441.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Westerkwartier? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Westerkwartier precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Westerkwartier. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-westerkwartier-9861

Woningtaxatie in Westerkwartier

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Westerkwartier zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Westerkwartier komt gemiddeld uit rond de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Westerkwartier die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Groningen, Westerwolde, Oldambt, Pekela en Veendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, type woning, oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Westerkwartier. In deze gemeentelijke beschikking vind je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westerkwartier. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €337.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. objectieve criteria. Ze onderzoeken thema’s zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Westerkwartier?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Westerkwartier kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Garnwerd
 • WOZ bezwaar Visvliet
 • WOZ bezwaar Grootegast
 • WOZ bezwaar Sebaldeburen
 • WOZ bezwaar Doezum
 • WOZ bezwaar Kornhorn
 • WOZ bezwaar Opende
 • WOZ bezwaar Lutjegast
 • WOZ bezwaar Kommerzijl
 • WOZ bezwaar Den Ham
 • WOZ bezwaar Oldehove
 • WOZ bezwaar Niehove
 • WOZ bezwaar Lauwerzijl
 • WOZ bezwaar Saaksum
 • WOZ bezwaar Ezinge
 • WOZ bezwaar Feerwerd
 • WOZ bezwaar Noordhorn
 • WOZ bezwaar Briltil
 • WOZ bezwaar Enumatil
 • WOZ bezwaar Oldekerk
 • WOZ bezwaar Niekerk
 • WOZ bezwaar Lucaswolde
 • WOZ bezwaar Lettelbert
 • WOZ bezwaar Aduard
 • WOZ bezwaar Den Horn
 • WOZ bezwaar Niezijl
 • WOZ bezwaar Grijpskerk
 • WOZ bezwaar Pieterzijl
 • WOZ bezwaar Midwolde
 • WOZ bezwaar Tolbert
 • WOZ bezwaar Boerakker
 • WOZ bezwaar Marum
 • WOZ bezwaar Nuis
 • WOZ bezwaar Niebert
 • WOZ bezwaar Jonkersvaart
 • WOZ bezwaar De Wilp
 • Plaats een reactie