WOZ bezwaar Opende

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Opende? Op deze website vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerkwartier calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Opende 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bieden we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Opende (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9865
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Opende.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €261.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 261.000 x 0,1516% = €396.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Opende? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Opende aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Opende. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-opende-9865

Woningtaxatie in Opende

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Opende zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Opende ligt zo rond de €260. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Opende die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Kornhorn, Doezum, Sebaldeburen, Grootegast en Munnekezijl.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: grootte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Opende. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Opende. Een gemiddelde woning betaalt €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand door middel van een speciaal model. De gemeente verwerkt aspecten zoals: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.westerkwartier.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Opende?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Opende heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie