WOZ bezwaar De Wilp

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Wilp? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde De Wilp 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bieden we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in De Wilp van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9367
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in De Wilp.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerkwartier. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €267.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €267.000 x 0,1516% = €405.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in De Wilp? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in De Wilp werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket De Wilp. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Daar kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-de-wilp-9367

Woningtaxatie in De Wilp

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ De Wilp kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in De Wilp ligt om en nabij de €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in De Wilp die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Jonkersvaart, Niebert, Nuis, Marum en Boerakker.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, type woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in De Wilp. In die rapportage vind je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Wilp. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. een speciaal model. De gemeente verwerkt aspecten als: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, type object. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in De Wilp?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in De Wilp kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie