WOZ bezwaar Tolbert

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Tolbert? Hier vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Tolbert 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bieden we een samenvatting van de recente woonlasten in Tolbert (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9356
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tolbert.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Westerkwartier. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €261.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €261.000 x 0,1516% = €396.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Tolbert? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Tolbert uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Tolbert. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerkwartier.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-tolbert-9356

Woningtaxatie in Tolbert

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Tolbert kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Tolbert ligt zo rond de €220. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Tolbert die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Midwolde, Nietap, Een-West, Een en Veenhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: grootte, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, type woning, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Tolbert. In deze documenten staan de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tolbert. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €337.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. objectieve criteria. De gemeente verwerkt factoren als: de ligging van de woning, grondoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Tolbert?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Tolbert zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie