WOZ bezwaar Lauwerzijl

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Lauwerzijl? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerkwartier maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Lauwerzijl 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het overzicht hieronder verschaffen we een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Lauwerzijl op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9885
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lauwerzijl.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde is vastgesteld op €269.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €269.000 x 0,1516% = €408.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Lauwerzijl? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Lauwerzijl uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Lauwerzijl. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-lauwerzijl-9885

Woningtaxatie in Lauwerzijl

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Lauwerzijl kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Lauwerzijl bedraagt circa €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Lauwerzijl die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Niehove, Oldehove, Den Ham, Kommerzijl en Gerkesklooster.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: oppervlakte, ligging, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Lauwerzijl. In deze documenten staan een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lauwerzijl. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €337.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van beschikbare data. De gemeente verwerkt onderwerpen zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lauwerzijl?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Lauwerzijl heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie