WOZ bezwaar Noordhorn

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Noordhorn? Hier kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerkwartier calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Noordhorn 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel bieden we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Noordhorn waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9804
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Noordhorn.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde ligt op €241.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 241.000 x 0,1516% = €365.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Noordhorn? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Noordhorn nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Noordhorn. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Check of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerkwartier.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-noordhorn-9804

Woningtaxatie in Noordhorn

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Noordhorn kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Noordhorn bedraagt circa €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Noordhorn die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Garmerwolde, Thesinge, Sint Annen, Woltersum en Lellens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Noordhorn. In die rapportage lees je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Noordhorn. Een gemiddelde woning betaalt €337.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald d.m.v. objectieve criteria. Men kijkt naar feiten als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Noordhorn?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Noordhorn zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie