WOZ bezwaar Den Ham

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Den Ham? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerkwartier raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Den Ham 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? Hieronder bieden we duidelijke info over de verschillende woonlasten in Den Ham van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9883
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Den Ham.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Westerkwartier. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €266.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €266.000 x 0,1516% = €403.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Den Ham? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Den Ham aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Den Ham. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-den-ham-9883

Woningtaxatie in Den Ham

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Den Ham kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Den Ham ligt om en nabij de €225. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het overzicht hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Den Ham die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Kommerzijl, Gerkesklooster, Stroobos, Lutjegast en Opende.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: grootte, ligging, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Den Ham. In deze aanslag bekijk je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Den Ham. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €337.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand door middel van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Den Ham?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Den Ham zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie