WOZ bezwaar Pieterzijl

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Pieterzijl? Op deze website geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerkwartier calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Pieterzijl 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder tref je verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Pieterzijl (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9844
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Pieterzijl.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde ligt op €252.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €252.000 x 0,1516% = €382.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Pieterzijl? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Pieterzijl ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Pieterzijl. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-pieterzijl-9844

Woningtaxatie in Pieterzijl

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Pieterzijl kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Pieterzijl ligt rond de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Pieterzijl die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Grijpskerk, Niezijl, Den Horn, Aduard en Lettelbert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: grootte, oppervlakte, type woning, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Pieterzijl. In die rapportage staan de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Pieterzijl. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €337.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend met behulp van openbare data. Ze onderzoeken zaken zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Pieterzijl?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Pieterzijl heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie