WOZ bezwaar Grijpskerk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Grijpskerk? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Westerkwartier calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Grijpskerk 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder bekijk je een samenvatting van de huidige woonlasten in Grijpskerk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9843
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Grijpskerk.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €251.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €251.000 x 0,1516% = €381.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Grijpskerk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Grijpskerk nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Grijpskerk. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Westerkwartier.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-grijpskerk-9843

Woningtaxatie in Grijpskerk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Grijpskerk kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Grijpskerk is ongeveer €195. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Grijpskerk die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Niezijl, Den Horn, Aduard, Lettelbert en Lucaswolde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: bouwjaar, oppervlakte, grootte, ligging, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Grijpskerk. In deze documenten tref je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Grijpskerk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €337.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald met behulp van beschikbare gegevens. De gemeente verwerkt factoren als: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Grijpskerk?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Grijpskerk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie