WOZ bezwaar Jonkersvaart

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Jonkersvaart? Hieronder vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Westerkwartier begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Jonkersvaart 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel bekijk je duidelijke info over de huidige woonlasten in Jonkersvaart waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9366
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Jonkersvaart.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerkwartier. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €266.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €266.000 x 0,1516% = €403.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Jonkersvaart? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Jonkersvaart aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Jonkersvaart. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-jonkersvaart-9366

Woningtaxatie in Jonkersvaart

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Jonkersvaart kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Jonkersvaart komt gemiddeld uit rond de €210. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Jonkersvaart die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Niebert, Nuis, Marum, Boerakker en Tolbert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten zoals: bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Jonkersvaart. In deze documenten bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Jonkersvaart. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Jonkersvaart?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Jonkersvaart maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie