WOZ bezwaar Niekerk

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Niekerk? Hieronder lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Westerkwartier komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Niekerk 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel geven we een overzicht met de huidige woonlasten in Niekerk van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9822
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Niekerk.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde ligt op €245.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €245.000 x 0,1516% = €371.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Niekerk? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Niekerk ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Niekerk. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerkwartier.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-niekerk-9822

Woningtaxatie in Niekerk

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Niekerk kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Niekerk is ongeveer €195. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in Niekerk die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Oldekerk, Enumatil, Briltil, Noordhorn en Garmerwolde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: type woning, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Niekerk. In deze aanslag tref je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Niekerk. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald aan de hand van beschikbare data. Ze onderzoeken kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Niekerk?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Niekerk zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie