WOZ bezwaar Groningen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Groningen? Hieronder vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Groningen maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Groningen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Groningen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website vind je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9725
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Groningen.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Groningen. De WOZ-waarde bedraagt op €237.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €237.000 x 0,18% = €427.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Groningen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Groningen uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Groningen. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Groningen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-groningen-9725

Woningtaxatie in Groningen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Groningen kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Groningen ligt zo rond de €275. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Groningen die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Westerwolde, Oldambt, Pekela, Veendam en Midden-Groningen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: bijgebouwen, bouwjaar, grootte, ligging, oppervlakte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Groningen. In die rapportage bekijk je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Groningen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €381.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.groningen.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Groningen?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Groningen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Ten Boer
 • WOZ bezwaar Ten Post
 • WOZ bezwaar Winneweer
 • WOZ bezwaar Lellens
 • WOZ bezwaar Woltersum
 • WOZ bezwaar Sint Annen
 • WOZ bezwaar Thesinge
 • WOZ bezwaar Garmerwolde
 • WOZ bezwaar Haren
 • WOZ bezwaar Onnen
 • WOZ bezwaar Glimmen
 • WOZ bezwaar Harkstede
 • WOZ bezwaar Lageland
 • WOZ bezwaar Noordlaren
 • Plaats een reactie