WOZ bezwaar Pekela

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Pekela? Op deze website geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Pekela raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Pekela 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder geven we een kostenraming van de huidige woonlasten in Pekela op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGroningen
GemeentePekela
Postcode9665
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€136.000
OZB-tarief woningen0,2529%
Gemiddeld betaalde OZB€342
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€280
Totale woonlasten€806
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Pekela.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Pekela. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €279.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €279.000 x 0,2529% = €706.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Pekela? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Pekela precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Pekela. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€136.0006,3%
2019€128.0000,8%
2018€127.0000,0%
2017€127.000-0,8%
2016€128.000-1,5%
2015€130.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Pekela.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-pekela-9665

Woningtaxatie in Pekela

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Pekela zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Pekela komt gemiddeld uit rond de €255. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In deze tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Pekela die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Veendam, Midden-Groningen, Borger-Odoorn, Stadskanaal en Tynaarlo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Pekela. In deze gemeentelijke beschikking check je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2529% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Pekela. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €342.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op onderwerpen zoals: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.pekela.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Pekela?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en check of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Pekela kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Nieuwe Pekela
 • WOZ bezwaar Oude Pekela
 • Plaats een reactie