WOZ bezwaar Westerwolde

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Westerwolde? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Westerwolde calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Westerwolde 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder bekijk je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Westerwolde op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9698
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Westerwolde.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde ligt op €234.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €234.000 x 0,1891% = €442.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Westerwolde? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Westerwolde werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Westerwolde. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-westerwolde-9698

Woningtaxatie in Westerwolde

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Westerwolde komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Westerwolde ligt om en nabij de €185. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Westerwolde die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oldambt, Pekela, Veendam, Midden-Groningen en Borger-Odoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Westerwolde. In deze documenten check je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westerwolde. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €347.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken aspecten als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.westerwolde.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Westerwolde?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Westerwolde maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Bellingwolde
 • WOZ bezwaar Oudeschans
 • WOZ bezwaar Blijham
 • WOZ bezwaar Wedde
 • WOZ bezwaar Vriescheloo
 • WOZ bezwaar Sellingen
 • WOZ bezwaar Ter Apel
 • WOZ bezwaar Ter Apelkanaal
 • WOZ bezwaar Veelerveen
 • WOZ bezwaar Vlagtwedde
 • WOZ bezwaar Bourtange
 • Plaats een reactie