WOZ bezwaar Garnwerd

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Garnwerd? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Westerkwartier komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Garnwerd 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bekijk je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Garnwerd waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9893
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Garnwerd.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde ligt op €273.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €273.000 x 0,1516% = €414.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Garnwerd? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Garnwerd aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Garnwerd. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met referentiewoningen. Beoordeel of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-garnwerd-9893

Woningtaxatie in Garnwerd

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Garnwerd kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Garnwerd bedraagt circa €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de volgende tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Garnwerd die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Feerwerd, Ezinge, Saaksum, Lauwerzijl en Niehove.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, grootte, bouwjaar, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Garnwerd. In deze gemeentelijke beschikking lees je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Garnwerd. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van data die voorhanden is. Men kijkt naar feiten als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je bij de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Garnwerd?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en check of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Garnwerd zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie